DJ Woo-D

DJ Woo-D je jedan od headlinera na ovogodišnjem izdanju festivala. Postavili smo mu nekoliko pitanje kako ga predstavili.

DJ Woo-D, kako je pravo ime i odakle si ?

Igor Večerič. Ljubljana, Slovenija.

Što radiš osim DJ-ing?

Uz DJ-ing aktivno radim na području pedagogije i hip-hop kulture. Sa DJ partnerima Sunny Sun-om i K*Pow-om podučavamo djecu vještinu miksanja glazbe, turntableisma i hip-hop produkcije. Program se zove DJ Telovadnica. Pruža besplatne radionice djeci i svima koji to žele dva puta mjesečno u Ljubljani. U isto vrijeme uz suradnju lokalnih udruga centara za mlade i putujemo širom Slovenije.
Druga stvar koju radim je otvaranje BigNose vinyl koncept shopa u Ljubljani, koji se otvara baš u vrijeme Magic Time Vinyl Festivala. U suradnji sa lokalnim DJ herojima Dulash-om, K*Pow-om i Sunny Sun-om spremamo u centru grada pravi kulturni događaj, gdje ćete moći kupiti stare i nove gramofonske ploče, nabaviti odjeću i printove lokalnih i starih domaćih dizajnerja. Tu je i prostor gdje se može odmoriti od vrućine gradskog asfalta, popiti hladno piče i tako...
Uz to bavim se organizacijom bar i klub događaja, vodim svoj produkcijski studio i pomažem lokalnim udrugama oko programa i organizacijom radionica.

Kad si počeo skupljati ploče?

Prvu ploču sam kupio negdje sredinom 2005. godine, ali krenulo je zapravo tek u 10. mjesecu te godine kad sam putovao za Berlin. Spavao sam tada na podu kod kolege kolekcionara kojeg sam upoznao preko interneta. Zajedno smo onda krenuli po Berlinskim shopovima. Nažalost tada sam sa sobom nosio baš malo novca, ali sam ipak uspio dovući kući punu torbu starih funky ploča. U to vrijeme sam imao samo jedan gramofon i mixer, a početkom 2006. godine već sam kupio drugi gramofon i tako je to krenulo.

Jesi specijalizirao neki stil glazbe ili slušaš sve?

Recimo, da sam se specializirao za Ex-Yu glazbu, a inače volim soul, funk, jazz, afro, brazil i rap. U svojoj kolekciji imam također i kolekciju mađarskih, bugarskih, slovačkih, čeških, poljskih, pa čak i ruskih ploča.

Koji ti je ipak najdraži stil glazbe?

Najdražij mi je ipak funk, kod mene sve izlazi iz tog groova.

Koliko imaš ploča u kolekciji?

U kolekciji je odprilike 3000 LP i negdje oko 500 singlica.

Na čemu slušaš? Tip gramofona, pojačala, zvučnika?

U studiju se svira odnosno sluša na Technics 1200 i Vestax PDX-2000 MK II, a kod kuće na starom Hitachiju. Sistem ima pojačalo s dobrim zvučnicima tako da je dosta dobra reprodukcija.

Dio si trojke Tetkine radosti? O čemu se radi, koja je ideja, kada je to počelo?

Tetkine Radosti smo trojica DJ-a, Borka, Bakto i Woo-D. Počelo je davne 2008. godine. Ideja je bila napraviti mix od stvari (ponajviše od starih domaćih pjesama) koje inače nebi stigle u mix, jer imaju recimo samo zanimljiv početak ili dobar refren ili možda mastan drum break. Tako je nastao početni dio, koji uključuje i druge svjetske glazbenike tako da playlista na početku nije bila 100% domaća. Tek na drugoj ediciji mix seriala smo shvatili da bi mogli napraviti party isključivo sa starim ex-yu pločama i tako je krenulo. Skupljanje tih ploča na početku je značilo da si dobio kutiju malih singlica od bake, djeda, ujaka, susjeda itd. ali kad je krenulo počeli smo ići u duboke pretrage vinylne arheologije.

Kada si počeo kao DJ?

Početkom 2006. godine kad sam kupio i drugi gramofon. Poslije 3 mjesca vježbanja dogovorio sam malu svirku u lokalnom kafiću, a malo kasnije u kultnom klubu K4.
Do 2007. već sam redovito svirao po gradu, a u isto vrijeme se polako plasirao na plesna takmičanja kao breaking dj.

Što otprilike možemo očekivati od tebe na velikoj bini i što na maloj bini?

Na velikoj bini svakako plesnu mješavinu funka, breakbeata, bossa nove, možda i po koji ex-yu dragulj, a na maloj bini više opskurnija selekcija u funk/soul/jazz smijeru. Više raritetna i nepoznata glazba.

Više u ovoj kategoriji: Groove playaz