Slobodna Dalmacija piše o akciji čišćenja naše udruge

Ekolozi Imotske krajine, ujedinite se u čuvanju Vrljike

Hraniteljica života cijele Imotske krajine, rijeka Vrljika, ma koliko se Imoćani kleli u nju i njezine darove, ipak nije dovoljno čuvana. I na samom izvoru obrasla je travom, voda jedva da protječe, a nizvodno, baš u dijelu ihtiološkog rezervata na predjelu Perinuša naprosto je obrasla u travu, a grane vrba i ostalog drveća uronile su u njenu bistru vodu. Ruku na srce i oni nemarni, ekološki neosviješteni obasipaju je plastičnim otpadom, limenkama i drugim smećem, što još više hrani dojam kako se nerazumno odnosimo prema prirodi. A bez Vrljike život bi stao u cijeloj Imotskoj krajini.

Ostavili more i krenuli čistiti

I kada odjednom vidite trideset-četrdeset ljudi, mladih, starih, ponajviše djece, kako do koljena u ledenoj vodi čupaju travu, u plastične vreće sakupljaju otpad, kako njihovi očevi i majke režu grane,kose travu u blizini njenog korita, ipak se probudi nada da će Vrljika živjeti. Ostavili su ugođaje mora, odmor za vikend, razonodu i zabavu i posvetili se Vrljici.

Upravo takvu akciju zabilježismo kod starih vodenica na Perinuši. Članovi udruge iz Grubina u općini Podbablje uz svoje prijatelje iz Zmijavaca, Imotskog i drugih mjesta, okupiše se, u ruke uzeše srpove i kose, motorne kosilice i pile, najlonske vreće i akcija započe.

- Počeli smo u devet ujutro, završili kasno na večer. Pravi je gušt to raditi sa ljudima čija je ekološka svijest na istim valnim dužinama. Osim nas Grubinjana tu su bili dečki iz mnogih mjesta naše krajine. I baš nam je to cilj. ujediniti sve ekologe iz svakog kutka Imotske krajine, da zajednički čuvamo Vrljiku. Pozivamo ovdje i čelne ljude naše lokalne samouprave da nam pruže ruke i materijalnu potporu, jer radimo koristan posao. A mogu vam kazati da smo baš u srcu naše hraniteljice života pronašli stare auspuhe od automobila, prometne znakove, željeza, da o plastičnom otpadu i ne govorimo. Nećemo stati. idemo u još veće akcije - riječi su Vele Vukbvića člana udruge i poznatog ekologa.

Slijedi festival

A da bi se Vrljika trajno čuvala organiziraju 6.kolovoza odmah uz njezine vode prvi Magic Time Vinyl Festival, izložbu starih gramofonskih ploča, starih radio prijemnika, razglednica, glazbarskih instrumenata, umjetničkih slika. Nastupit će i poznate face poput Gorana Bakića (Rock Antologija Radio 101, Barracuda Bar Hrvatskog radija 2), Jurica Pađen, Vedran Mlikota. Vedran Vrčić i drugi.

- Organizirali smo to i trajat će festival 24 sata, doći će mladost iz mnogih mjesta i glavni nam je cilj upoznati ih sa očuvanjem Vrljike. Vjerujte nakon festivala mnogi će nam se pridružit i u akcijama čišćenja i čuvanja ove rijeke - veli Vele Vuković.

Više u ovoj kategoriji: Naša Vrljika